جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳  |  Friday, 22 November 2024

دیباچه

کد خبر: ۴۸۷۴۷
تاریخ انتشار : ۰۱ : ۱۰ - ۱۸ مرداد ۱۳۹۷

 اعظم صفایی: «سید علی تفرشی» خواننده و نوازنده سبک پاپ، را اغلب مردم با آثار شاخصی همچون« می عشق»،« امام علی»،«توکجایی همه عشق» می‌شناسند. این خواننده موفق پاپ که برای سریال‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی بسیاری نظیر«خانه سبز»،«خاک سرخ» «بوی پیراهن یوسف» و«روبان قرمز» نوازندگی و خوانندگی کرده است، این روزها به گفته خود "دل و دماغی برای کار کردن ندارد"؛ به همین بهانه گفتگویی با او ترتیب داده‌ایم.

«علی تفرشی » درباره وضعیت حال موجود موسیقی پاپ به خبرنگار حوزه موسیقی دیباچه گفت: چند سالی است که وضعیت موسیقی پاپ، وضعیت خوبی نیست. این موسیقی امروز به شکلی تکراری،دم دستی و تقلیدی همراه با صداهای دفرمه اجرا و به نوعی نمایش مبدل شده که قطعا راه به جایی ندارد، در این شرایط، طبیعی است،موسیقی به هیچ عنوان نمی‌تواند راهگشای فرهنگ وهنر باشد.

برگزاری کنسرت برای خالی کردن جیب مردم

وی افزود: امروز افرادی بر سرکار هستند که بیشتر با خط دهی تهیه کنندگان پیش می‌روند؛ تهیه کنندگانی که تنها به درآمد زایی فکر می‌کنند. این خواننده نماها با اجرای یک یا دو قطعه و با کمک ابزارهای مختلف خود را مطرح می‌کنند تا فضایی برای درآمد زایی بیشتر ایجاد کنند؛اما پس از مدت کوتاهی، حدودا یک تا دو سال که جیب مردم را خالی کردند، به این دلیل که حرفه‌ای نیستند، کنار رفته و میدان را به فرد دیگری می‌سپارند.

متأسفانه شناخت مردم نسبت به موسیقی، شناخت صحیح ودقیقی نیست؛ اغلب افراد برای پرکردن اوقات فراغت به سالن‌های اجرا می‌روند تا هیجانات خود را تخلیه کنند، در نتیجه از این نوع موسیقی استقبال کرده و جیب تهیه کنندگان را پر می‌کنند. این خوانندگان هم بی آنکه دانشی در زمینه موسیقی داشته باشند، صرفا با ادا واطوار وبه دور از هرگونه آزادی دراجرا، تنها مردم را سرگرم کرده و سالها است که ما با چهره‌های جدید و صداهای عجیب و غریب درموسیقی کشور روبرو هستیم.

نوازنده‌های فیش تو گلدان

خواننده تیتراژ سریال "خانه سبز" درباره معضل "پلی بک" در اجراهای زنده اظهار داشت: گاهی از خواننده صرفا به عنوان "پلی بک" دعوت می‌شود که این موضوع امری عادی است و در این اجرا هیچ نوازنده‌ای روی صحنه نیست و خواننده پلی بک می‌کند. اما زمانی که خواننده کنسرت می‌گذارد به این معنی است که اجرا زنده است وهر صوتی در کنسرت باید به صورت زنده از جانب نوازنده و خواننده اجرا شود؛ متأسفانه تعداد نوازنده‌هایی که به اصطلاح ما«فیش تو گلدان» هستند یعنی که کابلشان را در گلدان می‌گذارند، کم نیست اما فاجعه بارتر از این پلی بک خواننده در اجرای زنده است.

گاهی تماشگر از قبل می‌داند که با چه اجرایی مواجه است، کاری که معمولا در اجراهای برون مرزی که همراه با رقص و حرکات نمایشی است، انجام می‌شود و در اینجا پلی بک خواننده طبیعی است؛ به این دلیل که خواننده بواسطه حرکات زیاد بر روی صحنه قادر به خواندن به شکل معمول نیست. در این نوع از اجرا تماشگر از قبل در جریان موضوع بوده اما زمانیکه خواننده در اجرای زنده لب خوانی کند، این کاراو مصداق بارز «کلاهبرداری» است.

آنها که می‌گویند ما هم هستیم، پول بلیط از مردم نگیرند

این خواننده سبک پاپ ضمن تقدیر از پبشنهاد همایون شجریان، مبنی بر برگزاری کنسرت خیابانی دراین باره گفت: پیشنهاد همایون شجریان "قطعا باعث افتخار است چرا که به عقیده من، همایون، نابغه آواز ایران است. ای کاش همه چیز فراهم شود تا این اتفاق رخ بدهد زیرا تماشگری که برای تماشای این کنسرت می‌رود، شاهد اجرای بی نطیری خواهد بود.

اما بعد از همایون موجی به راه افتاد و کسانی که صدایشان ایراد دارد و اصلا خواننده نیستند، ادای این کار را درآورده و براین موج سوار شدند که به نظر من کار قشنگی نیست. درست نیست که وقتی کسی نظری می‌دهد بقیه هم دنبال او راه بیفتند و بگویند"ما هم هستیم". من مخالف برگزاری کنسرت خیابانی نیستم اما با توجه به شرایط کشور بعید می‌دانم این اتفاق رخ بدهد. در سراسر دنیا کنسرت خیابانی اجرا می‌شود و حتی شاهد برگزاری کنسرت‌های درجه یک خیابانی هستیم ولی فکر نمی‌کنم در کشور ما امکان این کار باشد. به نظر من افرادی که مدام می‌گویند " ما هم هستیم" و مایل به برگزاری کنسرت رایگان هستند، بهتر است این بار که کنسرت دارند از مردم پول بلیط دریافت نکنند.

قطعاتی که اشعار سخیف دارند

خواننده قطعه ماندگار«می عشق» ضمن اشاره به این نکته که اثری که بارمعنایی نداشته باشد، قطعا ماندگار نخواهد بود، بیان کرد: شما با هر موضوعیتی قصد ساخت یک قطعه با کلام موسیقی را داشته باشید، این قطعه تنها درصورت برخورداری ازبار معنایی است که ماندگار می‌شود. طبیعی است که وقتی قطعه شعر سخیفی داشته و ترانه قوی نداشته باشد ماندگار نخواهد بود. اما اینکه به چه دلیل شاهد رواج آثاری در موسیقی هستیم که از اشعار سخیف ساخته شده‌اند، پرسشی است که برای من هم بوجود آمده و فکر می‌کنم پاسخ آن در دست مسئولینی است که به این اشعار مجوز انتشار می‌دهند.

تولید اثر با ابزار ابتدایی

وی در انتها درخصوص راهکار رهایی موسیقی پاپ از وضعیت نامطلوب فعلی اظهار کرد: متأسفانه گمان می‌کنم برای رهایی از این مشکل نمی‌توان کاری کرد. زیرا از زمانی که تولید موسیقی صرفا با داشتن کیبورد،سینتی سایزر و کامپیوتر در منازل شخصی به راحتی صورت گرفت؛ موسیقی ما افت پیدا کرد. کاری که این افراد انجام می‌دهند به هیچ وجه پشتوانه علمی ندارد و اغلب این به اصطلاح خوانندگان و نوازندگان آموزش صحیح ندیده‌اند و نمی‌توانند کار دقیق و خوبی خلق کنند. با این اوضاع چگونه می‌توان موسیقی را کنترل کرد؛ مگر اینکه افرادی که علاقمند به فعالیت در عرصه موسیقی هستند ، چه از نظر نوازندگی و چه از نظر خوانندگی از یک فیلتر اصولی عبور کنند. البته طرح خاصی برای این پیشنهاد ندارم و فکر می‌کنم همه باید آزادانه موسیقی را کار کنند منتهی اول آموزش ببینند بعد به فکر ارائه کار هنری باشند. با در دسترس قرار گرفتن امکانات تولید موسیقی در اتاق شخصی افراد،همه این جسارت و جرأت را دارند که قطعه‌ای بسازند اما بعد از ساخت اثراست که تازه متوجه می‌شویم اثری تقلیدی،تکراری و بدون محتوی خلق شده است. این آثار فکر مردم را مسموم کرده و سطح توقع آنها را از موسیقی پایین می‌آورد؛ من بعید می‌دانم با این شیوه اتفاق خوبی در موسیقی ما رخ بدهد.


منبع: دیباچه
نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با رییس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان

شرکت ۷۰ طرح از ۱۹ استان در نمایشگاه جشنواره خوارزمی/منتخبین جشنواره، بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند!

۰۹:۰۰  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ما با کلاس‌های آزاد در دنیا ارتباط داریم/ سعی داریم با وزارت علوم همکاری داشته باشیم، اما این همکاری تاکنون رضایت بخش نبوده است!

۲۰:۴۲  -  ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مجید اسماعیلی، نوازنده پیشکسوت ویولنسل در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

ارکسترهایی که در کشورمان برگزار می‌شوند، هم ردیف ارکستر های کشور های دیگر هستند!

۱۴:۱۵  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در گفتگو با دیباچه خبر داد؛

نمایش گرگوربافی و تراش صدف‌های دریایی در نمایشگاه ملی صنایع دستی/ بندرلنگه به‌عنوان شهر ملی گلابتون، شناخته شده است

۱۳:۰۲  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با استاد فرهاد فخرالدینی، بنیان گذار ارکستر ملی ایران

عرصه موسیقی نیازمند حمایت دولت است و نباید به آن آسیب بزنند! / تِم سازی نمی‌تواند یک اثر موسیقایی را فاخر کند!

۲۰:۲۴  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگوی دیباچه با مهدی وثوقی راد، بازیگر پیشکسوت عرصه تئاتر و تلویزیون

برخی از نمایش‌های روی صحنه، اصالت و پختگی لازم را ندارند/ آخرین خبرها از پروژه جدید نیما جاویدی!

۱۳:۲۱  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
" گالری آرت پرشیا " میزبان هنرمند معاصر کشورمان شد؛

شگفتی نمایشگاه انفرادی آثار استاد "جلیل خلیلی" و هنری که باید دیده شود!

۲۰:۰۴  -  ۲۲ آبان ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار